Egenskaper

Visste du att?

…titan är 4 gånger lättare än guld
…titan kan ”repa” keramik
…titan är den 4:e mest vanliga metallen i jordskorpan
…titanpulver brinner explosionsartat, perfekt till fyrverkerier
…titan är kostsamt att utvinna
…titan kommer från latinets Titans som i mytologin var jordens son
…titan har samma låga värmeutvidgning som glas

Fördelen med att göra ringar i Titan

Titan är det perfekta materialet för smycken. Hårt, lätt och ädelt.
Men fram för allt, det är allergivänligt.

Hur är det då med reptåligheten för titan. Om man jämför med t.ex. silver eller guld så är det rena titan som vi använder mycket hårdare. Kunder som haft problem med att de sliter ut sina guldringar p.g.a. arbetet t.ex. har inga sådana problem med våra ringar då materialet är klart hårdare. Men det måste också sägas att även titan repas av daglig användning. Dock får titanet inte så djupa repor som guld eller silver.

Vilket betyder att det inte är några problem att använda dessa ringar även om du är känslig för andra material t.ex. guld eller silver. Det allra bästa för dej som är extra känslig är att inte välja så breda ringar. (max 4 till 5 mm). Det kan bli för tätt under ringen och följden blir att klåda kan uppstå.

I övrigt tillverkar vi ringar med bredder från 3 mm till 8 (10) mm. Vi har valt att göra ringarna med en godstjocklek på 2 mm. Detta gör vi för att alla ringar skall passa ihop inbördes plus att man får plats med briljanter upp till 0,13 ct utan att de sticker ner på undersidan mot fingret. (inte så behagligt med vassa diamanter direkt mot huden.

Örhängen i titan

Då titan snabbt bildar en osynlig yta av allergivänlig  titanoxid är materialet perfekt för dej som är allergiker. Det är just denna titanoxid som gör att man använder titan vid implantat och övriga produkter inom sjukvården.

Du kan alltså vara helt säker på att de örhängen vi säljer inte orsakar någon allergi. Våra örhängen är också det naturliga valet för barn som det första örhänget.

Titanet vi använder

Vi använder oss enbart av rent titan vilket håller en renhet på 99,8 % titan. Resten 0,2 % är bl.a. syre, kväve, mm. som är bundet till titanet. Denna renhet gör att det titanet lämpar sig utomordentligt till att göra allergivänliga smycken av.

Det finns hårdare smyckeslegeringar av titan, t.ex. ”6/4 titan” men detta titan innehåller bara 90% titan. Resterande är aluminium och vanadium. Denna legering är 3 gånger hårdare än rent titan men helt omöjlig att vid eventuellt behov storleksändra. Dessutom är det omöjligt att såga av en sådan ring om den ”fastnat” på fingret. Detta är anledningen till att vi inte tillverkar några ringar i 6/4 titan

Världens hårdaste legering är:Titan 6/6/2 (84% titan, 6% aluminium, 6% vanadium and 2% tenn) Den är 5 gånger hårdare än rent titan.

Titan har tyvärr en lite tråkig egenskap. Det är så hårt och segt att det kan repa ditt badrumsporslin om porslinets yta är lite sträv. Det som händer är att titanet efterlämnar ett streck av titan på porslinet. Men det går att slipa bort med keramiskt suddgummi – kan köpas i en vanlig VVS-butik.

Titanets färg

Titan är en relativt grå metall. Vi älskar just denna gråa färg. Något mörkare än vitguld kan man karakterisera färgen. Om man polerar titanet får man en hal yta som reflekterar ljuset och därmed blir ljusare i en ljus omgivning men också mörkare om du befinner dej i en mörk omgivning.
Nedan visar vi skillnaden i färg och reptålighet mellan olika material.

Från vänster:

  1. Titan,
  2. vitguld (legering med 16% palladium),
  3. extra vitt vitguld (pålagt en yta av rodium)
  4. silver.

Bilden till vänster är efter användning några dagar.
Bilden till höger är efter 3 veckors flitig något ovarsam användning.
Slutledning:  Titan repas minst och silver mest. Titan får inga djupa repor. Silver får mest djupa repor.
Skillnaden i färg mellan titan och ej rodierat vitguld är liten.

Titanets färg och reptest

Den fantastiska egenskapen hos titanet att det går att färga, har vi utnyttjat på en del ringar. Nedan ringen Around
around

Kemiska och fysiska egenskaper

Symbol: Ti
Oxidationstal: +2, +3 eller +4
Densitet: 4,5 kg/dm3
Smältpunkt: 1668 grader C
Kokpunkt: 3287 grader C

Upptäckt

Upptäcktes av österrikaren Gregor 1791 och namngavs av tysken Klaproth 1795. Titan preparerades 1887 av svenskarnaLars Fredrik Nilsson och Pettersson. Ren titanmetall (99,9%) framställdes först 1910 av Hunter genom att upphetta titanklorid, TiCl4, med natrium i en stålbehållare.

Egenskaper

Titan är i ren form en blänkande, vit metall. Den är lätt, stark, enkel att framställa och har utmärkt korrosionsresistens. Metallen motstår utspädd svavelsyra och saltsyra, de flesta organiska syrorna, klorgas och klorföreningar. Kan frätas med den farliga syran Fluorvätesyra. Titan är lika starkt som stål men 45% lättare.

Framställning

Metallen var en kuriositet i laboratorier ända tills tysken Kroll visade att den kommersiellt kunde framställas genom att reducera titantetraklorid, TiCl4, med magnesium.

Förekomst

Metallen kommer på 9:e plats bland grundämnena i jordskorpan. Titan förekommer alltid i vulkaniska bergarter. Metallen finns i mineralerna rutil, ilmenit, titanit och många andra malmer. Den förekommer i växter och som spårämne i vår kropp.Titan finns i meteoriter och solen. Stenar som Apollo 17 hemförde från månen innehöll 12,1% titanoxid, TiO2.

Titankvarts

Titankvartskristall som det förekommer i naturen

Användning

Titan anses fysiologiskt inert och används vid tandoperationer som benersättning. I rent tillstånd är titandioxid, TiO2, klar med extremt högt brytningsindex och med en optisk spridning som är större än diamantens. Det tillverkas och används som ädelsten men är relativt mjukt. Safirer och rubiner glimmar på grund av närvaron av titandioxid. Oxiden förekommer också i målarfärger. Det mesta av titanet går åt för att tillverka titandioxid. Titantetraklorid, TiCl4, används för att göra glas regnbågsskimrande.