Skötselråd

Här får du lite tips på hur du själv kan bättra på finishen på en gammal titanring! Fast självfallet kan du också sända in den till oss om du vill ha mer professionell hjälp

Att polera titanet själv

Det är inte så lätt att få en blank yta på titan men man kan använda i stort sett alla putsmedel för metall. Stryk polermedel på en bomullstrasa och gnugga ringen mot denna. Du kan få upp en blank yta men bered dej på att det tar tid att göra det för hand. När du är klar, glöm inte att tvätta av ringen noga med t.ex. diskmedel!

Att polera upp en sidenmatt yta till blank går också men då måste du använda våtslippapper med en kornstorlek på 1200/2000 först.

Tvätta ringen mellan de olika slipningarna.

Gör en silkesmatt/sidenmatt-liknande yta själv

Man kan använda en scotch-brite liknande rengöringssvamp. Det bör vara den som är grön och har lite grövre struktur. Om det är en ring som du vill göra sidenmatt kan du sätta ringen på en pinne el. dyl. Snurra sedan pinnen med ringen på den grova svampen och du får en fin silkesmatt yta. Det går fint att göra denna ”manöver” även om det sitter diamanter i ringen. Ytan blir inte exakt lik den silkesmatta yta som vi gör på titanringarna men den blir ändå ganska lik!

Om färgen nere i spåret försvunnit

Då beror det på att det kommit smuts eller fett i spåret. Bara att tvätta ringen i t.ex. diskmedel och en mjuk trasa. När den torkat har färgen återvänt. Det kan dock hända att man lyckats repa eller få färgen att blekna/mörkna om man utsatt ringen för lite tuff behandling. Försök då inte att borsta nere i spåret med t.ex. en tandborste, det kan få färgen att bli svagare. Det går då fint att sända oss ringen för att få ny färg i spåret. Kostnad ca: 400:-/ring.

Rengöra ringen

Om du har en ring med stenar går det fint att rengöra dessa med en gammal väl rengjord tandborste och lite diskmedel. Det fiffiga med tandborsten är att man kommer åt att rengöra stenen även från baksidan, där det oftast fastnar smuts.

Vissa har klagat på att de fått utslag på fingret av ringen. Så är icke fallet. Det är uteslutande beroende på att man fått tvål, handkräm eller lösningsmedel på insidan av ringen. Speciellt i stämplar och under stenar är det då viktigt att rengöra extra noga.