Hållfasthet & yta

Ytbehandling

Vi använder oss av 5 olika ytor och här får ni lite hjälp att välja.

titanringar ytor

 

Blank
En yta som är väldigt hal och blank. Reflekterar ljuset mycket bra. Snyggt tillsammans med briljanter. Liknar faktiskt vitguld om än något gråare!

Silkesmatt
En yta som är ett mellanting mellan blank och sidenmatt. Mycket snygg tillsammans med briljanter. Passar dessutom bäst till around-ringarna där det är snyggt med en skarp övergång mellan spåret i ringen och de plana ytorna. Reptåligheten är dock klart sämre än de övriga ytorna.

Sidenmatt
En elegant matt yta. Ser helt enkelt lyxig ut. Snygg tillsammans med diamanter. Vi har under åren utvecklat denna yta så att den i dag motstår repning något bättre än övriga titanringsleverantörers sidenmatta ytor. Den mest valda ytan.

Matt
Vi mattslår denna med hjälp av tunna härdade stålstavar. Den yta som motstår repning näst bäst. Liknar den sidenmatta ytan om än något grövre struktur.

Grovt slipad
En tuff lite glittrig yta som består av framslipade längsgående ”slip-streck”. Den yta som motstår repning bäst


 

Oxidized

White 5 mm, svagt kupad med 0,04 ct briljant. Oxidized svart yta.
Vår nya matta mörkt antracitgrå yta. Ytan består av 100% titanoxid och är reptålig.  Det som kan repa ytan är om man handskas med sten, härdat stål eller likande hårda material. Det kan uppstå ljusare repor om man utsätter ringen för kraftig repning.
Denna yta går tyvärr inte att få på alla ringmodeller. Ev. gravyr inuti ringen blir klart läsbar men ganska tunn pga. den hårda ytan. Ej heller går det att ändra storlek på en ring med denna yta. Man får helt enkelt göra en ny ring.

Bra att veta: Ytan är inte så hård att man inte kan såga av ringen om man skulle råka ut för en olycka

 


 

Reptålighet och titanets färg.

Titan är en hård metall som inte får så djupa repor. Men man bör veta att alla metallers ytor får repor och så även titan. Guld eller silver repas dock mycket lättare då dessa metaller är mjukare. Framförallt kan silver få djupa märken av ovarsamt användande. Det blir aldrig djupa märken i en titanring men om du är känslig för att ringen skall repas välj i första hand de grova ytorna. Silkesmatt är den yta som repas lättast.

Hur länge ytan håller är helt beroende på hur försiktig man är med sin ring. Vissa använder ringen alltid och kanske dessutom arbetar hårt med sina händer. En sådan ring kan få sina första repor redan efter några dagar. Det som repar en ring mest är om man jobbar med sten. T.ex. bär sten eller klättrar i berg.

Andra har ett mer stillasittande arbete och kanske till och med tar av sig ringen när man skall fixa i trädgården t.ex. En sådan ring ser ut som ny klart mycket längre.

Efter att man haft sin ring ett tag kommer den matta ytan bli blankare och om du har en blank ring så kommer denna att bli mattare. Ringen kommer med tiden att uppnå en ”jämvikt”.

Titanets färg

Nedan visar vi även skillnaden i färg mellan olika ringmaterial. Notera att skillnaden inte är så stor mellan vitguld och titan. Rodierat (ytan behandlad med rodium) är däremot klart vitare.

 

Reptest

reptest
Här har vi  jämfört reptålighet (och färg) för olika ringmaterial.
Från vänster:

  1. Titan,
  2. vitguld (legering med 16% palladium),
  3. extra vitt vitguld (pålagt en yta av rodium)
  4. silver.

Bilden till vänster är efter användning några dagar.
Bilden till höger är efter 3 veckors flitig något ovarsam användning.
Slutledning:  Titan repas minst och silver mest. Titan får inga djupa repor. Silver får mest djupa repor.
Skillnaden i färg mellan titan och ej rodierat vitguld är liten.

 


 

Upplevelsen av repor på en titanring

Titanet är hårdare än både guld och silver men även titanet blir repigt. Hur repig ringen upplevs beror på vilken typ av material man kommer i kontakt med. Har inte så mycket att göra om man har ett tungt arbete. Däremot har vi många kunder som inte kan ha något annat än en titanring då det är det enda materialet som inte slits ner av deras tunga arbete.

En guldring t.ex. kommer i kontakt med många material som är hårdare än guld och då poleras ringen lite av alla material, även mjuka, blanka runda ytor/material och ser då blank ut. Men om man studerar ringen i mikroskop kan man se att guldringen är fylld av repor men flera av reporna är så breda att de upplevs som blanka.

En titanring repas bara av mer ”vassa” material som härdat stål, keramik och sten t.ex. Detta betyder att titanringen är mestadels blank men kan ha tydligare repor än guldringen. Det är dessa tydligare repor som för vissa kunder kan upplevas som om ringen blir repigare än t.ex. en guldring.