Frågor & svar

FRÅGOR OM MATERIALET OCH ANVÄNDNING

Frågor om betalning, butiken m.m.

Kan man ändra ringstorlek på en titanring?

Ja självklart! Vi kan storleksändra alla våra titanringar. Anledningen till att vissa inte storleksändrar titanringar är för att materialet är hårt och det fattas kunskap för hur man ändrar storlek. För att se mer information om storleksändring se: Service där kan se vad det kostar att ändra storlek.

Repas titanet lätt?

Titan är en hård metall som inte får så djupa repor. Men man bör veta att alla metallers ytor får repor och så även titan. Guld eller silver repas dock mycket lättare då dessa metaller är mjukare. Framförallt kan silver få djupa märken av ovarsamt användande. Det blir aldrig djupa märken i en titanring men om du är känslig för att ringen skall repas välj i första hand de grova ytorna. Silkesmatt är den yta som repas lättast. Hur länge ytan håller är helt beroende på hur försiktig man är med sin ring. Vissa använder ringen alltid och kanske dessutom arbetar hårt med sina händer. En sådan ring kan få sina första repor redan efter några dagar. Det som repar en ring mest är om man jobbar med sten. T.ex. bär sten eller klättrar i berg. Andra har ett mer stillasittande arbete och kanske till och med tar av sig ringen när man skall fixa i trädgården t.ex. En sådan ring ser ut som ny klart mycket längre. Efter att man haft sin ring ett tag kommer den matta ytan bli blankare och om du har en blank ring så kommer denna att bli mattare. Ringen kommer med tiden att uppnå en ”jämvikt”. Läs mer på Hållfasthet och yta.

Sliter en titanring ner mina guldringar?

Om du har en titanring på samma finger som en guldring så säger många att guldringen slits ner fortare. Inget kan vara mer fel. Guldringen slits inte fortare för att det är en titanring som den sitter närmast. Guldringen slits faktiskt mindre om man har en så pass hård ring vid sidan om. Det som gör att en ring slits beror på två saker.

  1. Materialets atombindningar. Mycket enkelt förklarat kan man säga att ju mjukare en metall är desto mer slits den. Guld slits alltså lika fort om man har 2 guldringar bredvid varandra eller en titanring och en guldring. Men det finns undantag. Platina är en relativt mjuk metall som har mycket starka atombindningar. Denna metall slits inte alls lika fort som tex. guld.
  2. Miljön som ringen befinner sig i. En smutsig miljö, speciellt stendamm, jord eller dyligt, sliter mycket på en guldring. Ej alls så mycket på en titanring.

Har haft en Around-ring med blått streck i några månader men nu ser strecket inte blått ut längre. Snarare grått. Vad gör man åt detta?

Det färgade fältet består av titanoxid och är beständig mot syror, tvättmedel etc. Färgen i spåret är titanets egen färg (oxid) som uppstår när man värmer eller elektrolytiskt behandlar titanet. Dock kan man repa bort denna yta. Det händer dock inte så enkelt på våra ringar då färgen ligger en bit ner i spår i ringen. Det är dock möjligt att repa denna färg om man kommer åt med något vasst nere i spåret. Det vanliga är dock bara att det kommit fett eller smuts ner i spåret. Tvätta den då bara med lite diskmedel. Undvik att gnugga med något som kan repa nere i spåret. Skölj i hett vatten och låt torka. Färgen blir som ny igen.

Om färgen bleknat kan vi åtgärda detta genom att putsa upp ringen och lägga på ny färg i spåret. Kostar ca: 400:-

Har sett på bilder på ringar i svart titan. Det ser fräckt ut. Någon som vet vad det är och om det slits bort fort?

Det finns 4 sätt att göra svart titan, se nedan.
Vi på titanringar.se använder oss av en miljövänlig och allergivänlig process för att få en gråsvart yta på titanet. Nr. 3 nedan. Denna yta blir inte kolsvart utan snarare mörkt antracitgrå. Läs mer: Hållfasthet och yta

  1. Titanets struktur förändras och hela materialet blir svart. En patenterad process. Färgen kan inte slitas bort. Dock blir titanet så hårt att man inte kan ändra storlek på ringen ej heller på sjukhus såga av ringen om man skulle råka ut för en olycka.
  2. Den andra processen är en elektrolytisk behandling och har dålig motståndskraft mot förslitning.
  3. En behandling av titanet som gör att det bildas gråsvart titanoxid på ytan. En hård allergivänlig yta som dock kan repas av sten eller vasst härdat stål.
  4. Den sista processen består av att man lägger på en yta. Oftast av epoxilack eller PVD (Physical Vapor Deposition) Denna slits bort olika fort beroende på utförande.

Hej, nu har jag o min tjej hittat ett snabbt sätt att ta bort repor, repor som ej är djupa kan du lätt gnugga bort med en ”grön” svamp (typ den du anv. i ex. kök o liknande) Vi testade och ringen blev som ny!!! OBS! Ringen blir ”sidenmatt”. M V H. Crister & Marina.

Toppen! Bra tips ni kommit på. För att ytterligare förenkla och göra ytan jämnare kan man trä ringen på en svagt konisk pinne eller liknande. Snurra därefter ringen på den gröna svampen så får man en jämn slipning!

När jag tvättade handfatet och hade titanringen på mej blev det en svart repa av titanet? Varför och hur får man bort strecket från porslinet?

Detta är väl enda nackdelen med titan. Det kan repa keramiska material och i sällsynta fall även glas. För att få bort titanstrecket från porslinet/glaset skall du använda ett lätt slipmedel som inte skadar porslinet/glaset men som slipar bort titanstrecket. Medel som Jiff (används i kök för att rengöra diskbänk etc.) kan man använda. Putsmedel för glashäll, pimpsten etc. går också att använda. Man får gnugga en del för att få bort titanet, men bort går det ! Prova först på en dold yta på porslinet/glaset så att ser att ni inte repar ytan.
Om det inte hjälper- då finns det också ett nytt effektivt medel hos välsorterade VVS-butiker. Det heter keramiskt suddgummi.

Jag funderar på att köpa en ring med inlägg till min sambo som förlovningsring. Hur är det med repor på inlägget på denna ring samt finns det ingen risk att metallen lossar?

Metallen är äkta massivt guld (18 eller 23K), palladium eller silver som lagt ner i spåret. Det kommer inte att slitas ner men det är mjukare än titanet. Vi har gjort denna typ av ring sedan år 2001 och inte fått någon reklamation.

Sätter ni i andra stenar än diamanter i ringarna?

Vi sätter inte i oäkta stenar av typ CZ(kubisk zirkon) då dessa är mycket mjukare än briljanter och därför inte möter upp till de höga krav vi har på våra ringar. Vi vill att våra ringar skall kunna bäras i många år utan att försämras. En CZ slits med tiden och blir matt. Ej heller sätter vi i labodlade diamanter då dessa ej är äkta diamanter utan bara syntetiska diamanter utan något större värde.

Kan man såga av en titanring om man skulle råka skada fingret och det sväller upp?

Att såga av en titanring om man skadat fingret är inte mycket svårare än att såga av en guld, stål eller silverring. Det man kan säga är att det så klart är svårare att såga av en 8 mm bred titanring än en tunn 3 mm guldring. Numer finns det speciella små ringsågar hos de flesta guldsmeder som sågar av även titanringar (säljes av företaget Sargenta i Malmö) Vad man bör veta är att en bred titanring ibland måste sågas av på två ställen för att kunna fås av från fingret.

Jag har fått klåda av titanringen. Huden har också blivit röd där ringen sitter. Är jag allergisk mot titan?

Det är då oftast så att det kommit tvättmedel eller tvål på insidan av ringen, i stämplar eller i de borrade hålen under stenarna. Prova med att ta en rengjord eller ny barntandborste och lite diskmedel och borsta på hela insidan av ringen. ”Dutta” även med tandborsten under stenarna, då det är där ev. smuts kan sitta. Avsluta med att skölja ringen noga i riktigt hett vatten.

Kan man beställa andra längder av era kedjor, t.ex. 60 cm?

Ja, om du gör en vanlig beställning på den kedjetyp du vill ha men skriv i rutan ordernoteringar, när du gått till kassan, att du vill ha t.ex. längd 60 cm så specialtillverkar vi den längden åt dej. När du väljer betalningsalternativ välj då inte kortbetalning. Övriga alternativ går fint. Vi kan då plussa på den extra kostnaden på din order, eller så kan du Swisha mellanskillnaden.

Frågor om betalning, butiken m.m.

Hur gör man om man vill skicka en vara i retur?

Om du mot förmodan inte skulle vara nöjd med ditt smycke är det bara att sända det åter till oss med en kort beskrivning av felorsaken. Uppge även ordernummer. Om det är en dyrbar vara skicka då med rekommenderad post. Om du vill ångra ditt köp, sänd även med uppgifter om hur du vill att vi skall göra återbetalningen till dej. Bankkonto etc. Vi vill dock först att du tar kontakt med oss per mail eller telefon så att vi får en chans att rätta till det som blev fel. Vi är nämligen mycket måna om att du skall bli nöjd med dina titansmycken.
Retur av ringar se nedan.
Du kan använda detta formulär när du sänder i retur:  returformulär-PDF

Vilka smycken ingår i ert ordinarie sortiment och kan alltså sändas i retur?

Alla de smycken som du kan välja på vår hemsida kan du sända i retur och få pengarna tillbaks.
Retur av ringar: Släta ringar utan gravyr går också fint att returnera. Det gäller dock ej ringar med text på utsidan, ringar med inlägg och ringar med stenar. Vi tillverkar dessa ringar speciellt till dej efter det att du lagt din beställning och kan inte returneras. De har en unik kombination av storlek, bredd, yta och kanske stenar, inlägg och gravyr.

Kan man betala med betalkort?

Det går fint. Vi sänder inom hela EU genom Klarna.

När kommer leveransen?

Titanringarna levereras oftast på ca: 14 dagar, men under maj, juni, juli och augusti kan det vara betydligt längre leveranstid. Vi har oftast stängt verkstaden för semester några veckor i juli och augusti, så då kan det vara 3-6 veckors leveranstid. Kedjor, slipshållare, hängen och örhängen levereras normalt inom någon dag eller max en vecka. Leveranstid hittar du på förstasidan! Anledningen att det blir så lång leveranstid under sommaren är att efterfrågan då är som störst och vår kapacitet att tillverka titanringar ligger redan då på maximum. Vi tillverkar ju ringarna efter det att du gjort din unika beställning. Ingen standardiserad masstillverkning alltså.

Kan man titta på era smycken i någon annan stad än Härnösand?

Tyvärr så finns bara våra smycken i vår butik i Härnösand samt på internet.

Kan jag ändra min order i efterhand?

Ja du kan skicka ett mail till oss eller ringa och därmed göra ändringar i din beställning in till en vecka före beräknad leveranstid.

Varför har jag inte fått något svar på min beställning eller mitt mail?

Orderbekräftelser och svarsmail skickas till den mailadress du själv angett. Om du ej fått ett svar har du troligtvis angett fel mailadress. Det kan också vara så att din e-postleverantör rensar bort våra orderbekräftelser med sitt spamfilter. Vänligen kontrollera spamkorgen eller dina spaminställningar innan du kontaktar oss.

Varför har jag inte fått någon leverans trots att leveransdatum passerats?

Det kan bero på att Postnord centralt missat att skicka ett SMS. Slå oss en signal per telefon så får du vårt inlämningsnummer för din försändelse och du kan enkelt gå in på  postnord.se och deras förträffliga sökfunktion för att kontrollera var ditt paket befinner sig. (spåra brev och paket)

Har ni någon katalog att skicka oss?

Tyvärr inte. Våra produkter finns bara på internet samt i den fysiska butiken i Härnösand

Ingår moms i era priser?

Ja, momsen är inräknad i alla priser. Notera dock att det inte är moms på postens frakt.